Sezon na cukinię w pełni, więc regularnie uzupełniam jej zapasy... Były już placki, przyszedł czas na faszerowanie a wszystko przez to, że został mi gotowany kurczak z zupy a dla mnie faszerowana cukinia to idealne jego wykorzystanie!
2 duże cukinie
1 cebula
szklanka mięsa z rosołu
pół puszki groszku
pół szklani kaszy jęczmiennej
1 duży pomidor
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojonego kurczaka.
Cukinie myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy. Miąższ kroimy drobno i dodajemy do kurczaka z cebulą, solimy lekko i podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i groszek, doprawiamy.
Połówki cukinii układamy na blasze i napełniamy farszem. Pomidora kroimy w cienkie półplasterki i przykrywamy cukinie (to sposób aby kasza się nie spiekła i nie była twarda). Posypujemy ziołami.
Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz