niedziela, 12 lipca 2015

Potrawka z soczewicy z cukinią i ryżem


Po wszystkich grillowanych karkówkach i kiełbasach, na myśl o mięsie odechciewa mi się jeść... Stąd na obiad dzisiaj prosta, czteroskładnikowa, jednogarnkowa potrawka, zupełnie wegetariańska.

Dla 2 osób:
woreczek ryżu (100g)
3/4 szklanki zielonej soczewicy
2 małe cebule
średnia cukinia
sól, pieprz, suszone zioła (u mnie majeranek)
opcjonalnie:
2 garście rukoli
4 łyżki startego żółtego sera
Ryż i soczewicę gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce oleju. Cukinię kroimy w ćwierćtalarki, dorzucamy do cebuli, lekko dusimy. Mieszamy z ugotowanym ryżem i soczewicą, doprawiamy. Wykładamy na talerz, posypujemy rukolą i serem.



Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz