czwartek, 9 lipca 2015

Letni, lekki obiad z młodym groszkiem


Młode ziemniaki, młody groszek, pachnący pomidor malinowy ze szczypiorkiem i sadzone jajo. Brakuje tylko maślanki :)

Ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie.

Groszek obieramy z końcówek i podsmażamy na maśle (pod koniec można zetrzeć nieco żółtego sera).
Pomidor kroimy w półplasterki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Jajo wbijamy na rozgrzane na patelni masło, zmniejszamy maksymalnie gaz i trzymamy pod przykryciem około 3 minuty.
Podajemy z sokiem, maślanką lub kefirem.
Ziemniaki dobrze jest posypać koperkiem.


TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015Lekkie i szybkie dania na upalne dni

3 komentarze:

  1. Pyszny, pożywny i sycący obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To taki obiad, jaki pamiętam z dzieciństwa :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny obiad na lato! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
    http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń