piątek, 17 lipca 2015

Zupa jarzynowa z brokułami i kapustą


Z jednej główki młodej kapusty zrobiłam 3 dania - to pierwsze z nich. Zupa jarzynowa, przypominająca trochę krupnik przez dodatek kaszy jęczmiennej, nawet bez zabielenia dobrze smakuje - polecam, bo jest też dość szybka w przygotowaniu.

Składniki:
30dag żeberek lub innego mięsa z kością
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 duże marchewki
1/2 małego selera
pół główki i łodyga brokuła
ćwierć główki młodej kapusty
5 młodych ziemniaków średniej wielkości
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
sól, pieprz
koperek
Mięso myjemy, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy listki i ziele, zagotowujemy. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, seler w kostkę, wrzucamy do mięsa. Różyczki brokuła oddzielamy od łodygi, z łodygi odcinamy twardą końcówkę, obieramy ją lekko i również kroimy w kostkę (smakuje jak kalarepa). Wrzucamy do zupy, razem z obranymi i pokrojonymi ziemniakami oraz kaszą. Gotujemy około pół godziny. Dorzucamy poszatkowaną kapustę i różyczki brokuła. Gotujemy jeszcze około 5 minut, doprawiamy. posypujemy posiekanym koperkiem.



Letnie oczyszczenieTO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

1 komentarz:

  1. bardzo pożywna! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
    http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń