Taka prosta zupa a taka dobra! Słodziutki krem z marchewek właściwie robi się sam. Grzanek za to polecam zrobić więcej i przechowywać w pudełku, na wypadek kolejnych szybkich zup.
Na 4 duże porcje:
około 1l rosołu/bulionu
4 spore marchewki
3/4 szklanki śmietany
4 kromki chleba
2 łyżki słodkiego lub zwykłego sosu sojowego (w ostateczności maggi)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki mielonego imbiru
W rosole gotujemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Dodajemy przyprawy i blendujemy, zagotowujemy. Do śmietany stopniowo dodajemy po łyżce pół szklanki gorącej zupy, i tak wymieszaną śmietanę wlewamy do garnka z zupą odstawioną już z palnika, mieszamy.
Chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni.
Dobrze smakuje
OdpowiedzUsuń