Oto trzecia moja propozycja z młodą kapustą - ją zrobiłam jako pierwszą, bo potrzebne mi były wierzchnie liście - te największe i najbardziej miękkie. Plus jest taki, że kapusty nie trzeba wcześniej obgotować, bo młode liście są miękkie i łatwo oddzielają się od reszty główki. Nietypowy dodatek do farszu to brokuły - zawsze to zdrowiej i smaczniej z dodatkową zieleniną.
Na 8 sztuk:
9 wierzchnich liści młodej kapusty (najbardziej zewnętrzny kładziemy na spód aby ewentualnie pierwszy się przypalił...)
20 dag mięsa mielonego
szklanka suchej kaszy pęczak
pół główki brokuła
sól, pieprz, czosnek granulowany
Kaszę namoczyłam wieczorem aby napęczniała i szybciej się ugotowała - etap ten można pominąć. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Brokuł podzielić na jak najmniejsze różyczki, wymieszać z ugotowaną kaszą i mięsem, doprawić. Z liści kapusty skroić zgrubienia z zewnętrznej strony, nałożyć farsz i zwinąć. Ułożyć ciasno w płaskim naczyniu wyłożonym liściem kapusty, dolać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem około godziny.
Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz