Placki z owocami to jest to co uwielbiam! A jeszcze cytrynowe... A jeszcze z kokosem... A jeszcze z lukrem... I z jagodami od Teściowej... ;) Ciasto znika w mgnieniu oka! Połączenie sprawdziło się już w babce z jagodowym lukrem - w tym przypadku jest równie pysznie!
Ciasto:
3 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki śmietany 12%
3/4 szklanki oleju
skórka otarta z 1 cytryny
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 2 szklanki jagód
Wszystkie składniki mieszamy po kolei widelcem w podanej kolejności. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy jagody.
Kruszonka kokosowa:
łyżka smalcu
2 łyżki masła
pół szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania okruszków. Wysypujemy na ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
około łyżki soku z cytryny
Cukier rozcieramy z sokiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy wystudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz