środa, 29 lipca 2015

Orientalny makaron z krewetkami


Krewetki po raz pierwszy w życiu przygotowane samodzielnie - wniosek: następnym razem użyję kurczaka... Nie są złe, danie jest super ale krewetki same w sobie mnie nie powaliły - może kiedyś zjem je profesjonalnie przygotowane, wtedy będę się zachwycać ;) jest składnik tego dania, którego zabraknąć nie może: sezam! Ziarenka cudownie chrupią przełamując pozostałe smaki. Danie przepyszne, smak powalający, najlepsze od razu po ugotowaniu.

Składniki na 2 porcje:
paczka makaronu ryżowego
1 czerwona papryka
1 cebula
pół puszki groszku lub 2 garście zielonej fasolki szparagowej
200g krewetek
łyżka oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego (opcjonalnie)
pół łyżeczki pieprzu
pół zielonej i pół czerwonej papryczki chilli
4 łyżki ziaren sezamu
Paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski lub plasterki.
Rozgrzewamy olej i podsmażamy krewetki około 3 minuty. Dorzucamy warzywa (jeżeli używamy fasolki należy wcześniej ją krótko obgotować) i smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy sosy, posiekane papryczki, 3 łyżki sezamu i pieprz oraz ugotowany makaron. Mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy pozostałym sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz