środa, 18 lutego 2015

(Nie)znana i lubiana babka ziemniaczana


W tym tygodniu gotuje Mąż, bo lecząc zapalenie oskrzeli zamienia się w kurę domową ;) Mi to tam jak najbardziej odpowiada :) dziś jego ulubiona babka ziemniaczana, lub, jak nazywają ją niektórzy, kartoflak. Jak zwał tak zwał, jest pyszny i sycący. Polecam spróbować!

Składniki na dużą blaszkę jak na zdjęciu poniżej:
2kg ziemniaków
40dag kiełbasy
2 jajka
3 cebule
tymianek
40dag sera żółtego
sól, pieprz
Kiełbasę kroimy w półplasterki, wrzucamy na patelnię, podsmażamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do kiełbasy z łyżeczką tymianku, chwilę smażymy.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce lub w blenderze (!), mieszamy z kiełbasą i cebulą, startym serem oraz roztrzepanymi z łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu jajkami, przekładamy do blaszki o wymiarach około 20x30cm. pieczemy około 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni.




1 komentarz: