wtorek, 10 lutego 2015

Wegańskie kotlety z kaszy kuskus, z selerem i pieczarkami


Po serii mięsnych dań potrzebowałam czegoś wegetariańskiego. Myślałam i myślałam, jak zwykle przepis ewoluował by ostatecznie stać się kotletami z sosem pomidorowym - przepysznymi tak, że nawet Mąż za selerem nieprzepadający - wszamał i uwierzyć nie mógł w ich skład! Kuskus nie jest tu mdły a dobrze wiąże składniki bez dodatku jajka. Na szczęście zostały nam jeszcze na jutro!

Na 4 porcje (po 2 kotlety)
1,5 szklanki kaszy kuskus
500g selera
350g pieczarek
sól, pieprz, czosnek, majeranek
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem tak, aby ją przykrywał i odstawiamy aby się zaparzyła.
Pieczarki ścieramy na grubych oczkach, wrzucamy na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju, dodajemy szczyptę soli i dusimy aż odparują.
W tym czasie obieramy i ścieramy seler. Pieczarki ściągamy z patelni (wrzucamy do kaszy), na patelni ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy seler, chwilę smażymy i dolewamy około pół szklanki wody, dusimy do miękkości.
Przekładamy do miski z kaszą i pieczarkami, doprawiamy połową łyżeczki pieprzu i czosnku, łyżeczką majeranku. Formujemy kotlety i smażymy na oleju.
Podajemy z sosem pomidorowym, takim jak tu.
Można też całą masę przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego i zapiec około 40 minut w temperaturze 175 stopni. Wtedy selera można tylko lekko poddusić, dojdzie w piecu.


1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba ich skład, wyglądają bardzo smakowicie i zdrowo :) Bardzo lubię wszelkie kotlety z dodatkiem selera :)

    OdpowiedzUsuń