wtorek, 22 marca 2016

Soczewiaki (pieczone pierogi z soczewicą)


Są pyszne. Brat dawno temu wpadł do domu z podwórka cały zachwycony "soczewiakami", którymi poczęstowała go mama kolegi. Odtwarzaliśmy je potem i zawsze nam smakowały - to moja pierwsza "poślubna" wersja i chyba częściej będę do niej wracać!

Farsz:
1 duża cebula
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
2 łyżki płatków owsianych
1 duża marchewka
pół łyżeczki soli
szczypta chilli
łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki ziaren słonecznika
Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju. Dorzucamy soczewicę, chwilę smażymy, dodajemy zioła i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy aż soczewica się rozpadnie, w razie potrzeby dolewając wody. Dodajemy rozdrobnione w blenderze lub zmielone płatki owsiane, startą na małych oczkach marchewkę, przyprawy i słonecznik, mieszamy.
Ciasto drożdżowe (zawsze bazuję na tym przepisie, odpowiednio modyfikując gęstość ciasta):
3 jajka


1/4 szklanki ciepłego mleka

1/4 kostki margaryny, stopionej i ostudzonej
1/8 szklanki oleju
1/4 łyżeczki soli
0,25 kg mąki pszennej


0,25kg mąki żytniej
12g suchych drożdży
Jajka miksujemy z mlekiem, margaryną i olejem. Dodajemy mąki, sól i drożdże, miksujemy a gdy ciasto będzie bardzo gęste zaczynamy wyrabiać ręcznie aż przestanie się kleić do rąk, podsypując mąką. 
Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy 1 część dość cienko, wykrawamy kółka, kładziemy po łyżeczce farszu i zlepiamy. 
Dodatkowo:
1 jajko
ziarenka sezamu
Jajko roztrzepujemy widelcem, smarujemy pierogi za pomocą pędzelka, posypujemy sezamem.
pieczemy do zrumienienia w temperaturze 175 stopni.


1 komentarz:

  1. Zrobiłam! Przepis zmodyfikowałam odpowiednio do produktów, które miałam akurat w domu. Wszystkim smakowało. Super ;*
    Em

    OdpowiedzUsuń