Na szczęście oboje z Mężem tolerujemy gluten pod każdą postacią, jednak ciekawość wykorzystania różnych mąk doprowadziła mnie do tych gofrów. Czuć w nich jakby lekką kaszkę (za sprawą mąki ryżowej), co jednak nie przeszkadza w upajaniu się cudownym zapachem kokosu - z samym cukrem pudrem smakują świetnie, polecam też bitą śmietanę - jak do każdych gofrów!
Składniki na 3 gofry (które oczywiście można zwielokrotniać):
1 małe jajko
4 łyżki mąki kokosowej
6 łyżek mąki ryżowej
łyżka cukru pudru
łyżka oleju
pół szklanki wody gazowanej
Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Żółtko miksujemy z cukrem, olejem i wodą. Dodajemy obie mąki i miksujemy - masa będzie rzadka. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie do zgęstniałej masy należy wmieszać ubite białko.
Gofry smażymy 6 minut bez otwierania gofrownicy.
spróbuję z pewnością:)
OdpowiedzUsuń