No i mamy już marzec. Luty zleciał momentalnie, teraz rozpoczynam oczekiwanie na wiosnę. Póki co najważniejsza dla mnie jej oznaka od tygodnia skrywa się za deszczowymi chmurami...
Poniedziałek
kanapka z sałatą i serem żółtym
bajaderka
marchewka
pół pomarańczy
domowa tortilla z sałatą, pomidorem i jajkiem
koktajl z jarmużu, owoców leśnych i jabłka
Bajaderka z tego przepisu.
Przepis na domowe tortille tutaj.
Czas przygotowania (bez bajaderek i smażenia placków): 15 minut
Wtorek
langosze nadziewane pieczarkami, serem żółtym i cebulą
marchewka
pół pomarańczy
pół jabłka
kanapka z sałatą i fetą
Nadziewane langosze
Na 4 duże placki
4 dag drożdży
łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
około szklanki ugotowanych i ubitych ziemniaków
mąka - minimum 2 szklanki
Na nadzienie:
2 cebule
2 garście pieczarek
20dag sera żółtego
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z cukrem. Dodajemy ziemniaki, mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Moje bardzo długo kleiło się do rąk, ale staramy się nie dodawać jej bardzo dużo. Dzielimy ciasto na 4 części, każdą na pół i rozwałkowujemy placki o średnicy około 20cm. Na 1 placek nakładamy posiekaną cebulę, pieczarki pokrojone w cienkie plastry oraz 1/4 startego sera. Przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na małym ogniu smażymy placki na rumiano z obu stron (dość długo, aby całe ciasto się przepiekło). Zjadamy od razu, z ciągnącym serem w środku.
Czas przygotowania lunchu (bez langoszy): 10 minut.
Środa
2 kromki pełnoziarnistego chleba
1/3 kostki twarogu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu, solą i pieprzem
pomarańcza
marchewka
kasza jaglana z jarmużem, kukurydzą i oliwą, z pieczonym selerem
Czas przygotowania: 30 minut.
Czwartek - dzień detoksu, tylko surowe warzywa i owoce
2 jabłka
pomarańcza
koktajl z 2 garści jarmużu, 2 marchewek, plastra selera i jabłka
Czas przygotowania: 10 minut
Piątek
kanapka z sałatą i serem żółtym
marchewka
pół jabłka
garść orzechów ziemnych i włoskich
zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Przepis na zupę tutaj.
Czas przygotowania (razem z zupą): 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz