niedziela, 28 lutego 2016

Klopsiki zapiekane z batatami i soczewicą, z jarmużem


Wszystko tutaj jest dobre - ba, nawet nie wiem co lepsze - miękkie i słodkie kostki batatów, przypieczony ser czy pyszny pomidorowy sos? Zdecydujcie sami ;)

Składniki dla około 3-4 osób:
1 bardzo duży batat
30 dag mięsa mielonego
3 łyżki tartej bułki
3 garście jarmużu
1 duża cebula
szklanka suchej czerwonej soczewicy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
łyżeczka cukru
sól, pieprz, czosnek granulowany
Mięso mielone mieszamy z tartą bułką, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy kulki.
Batat obieramy i kroimy w kostkę o boku 1,5cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kawałkami batata układamy kulki z mięsa. Pomiędzy upychamy jarmuż (obrany z twardego łyka).
Przygotowujemy sos: posiekaną cebulę szklimy na oleju z łyżką oregano, dolewamy 2 szklanki wody i dosypujemy soczewicę. Gotujemy tak około 5-7 minut i dodajemy koncentrat. Mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem. Pieczemy około godzinę w temperaturze 180 stopni.







1 komentarz:

  1. Świetny pomysł,już robiłam kiedyś takie podobne danie
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń