Chodziły za mną takie paszteciki z kruchego ciasta, z dużą ilością farszu, poza tym dawno nie jadłam zielonej soczewicy... Voila!
Kruche ciasto:
200g mąki
120g masła
1 jajko
łyżka mleka
szczypta soli
sezam do posypania
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy mleko. Jajko rozbijamy w miseczce. Dodajemy pół rozkłóconego jajka do ciasta, razem z solą. Zagniatamy szybko, chłodzimy w lodówce przez pół godziny.
Farsz:
szklanka suchej zielonej soczewicy
1 duża cebula
łyżka oleju
150g pieczarek
sól, pieprz, łyżeczka majeranku
Soczewicę namaczamy na noc w wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy soczewicę i majeranek i chwilę smażymy. Dodajemy pieczarki pokrojone dość drobno i smażymy chwilę aż zmiękną, doprawiamy. Studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt, na jego środku, przez całą szerokość układamy farsz. Zawijamy w rulon. Smarujemy pozostałym od ciasta jajkiem i obsypujemy sezamem. Kroimy na trzycentymetrowe kawałki i przekładamy ostrożnie na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 175 stopni do zrumienienia.
Można oczywiście użyć gotowego ciasta francuskiego ale z kruchym też są przepyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz