sobota, 6 lutego 2016

Udka pieczone pod marchewkową pierzynką


Marchewki ostatnio zjadamy po 3 kilogramy na tydzień, mimo to używam jej jeszcze do sobotniego obiadu ;) Polecam takie danie "jednogarnkowe" na niewymagający ale pyszny obiad. 

Na 2 duże porcje:
2 ćwiartki z kurczaka
4 marchewki
szczypta płatków chilli
łyżka sosu sojowego
łyżka oliwy
łyżeczka miodu
4 duże ziemniaki
pół cebuli
łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oleju
ogórek kiszony do podania
Ziemniaki obieramy, kroimy, mieszamy z pokrojoną w pióra cebulą. Oprószamy przyprawami, dodajemy olej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniakach układamy ćwiartki pozbawione skóry (zostawiam tylko na końcówce nogi bo tam ciężko ją usunąć). Marchewkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z oliwą, sosem sojowym, miodem i przyprawami i obkładamy kurczaka. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, przez ostatnie 15 minut bez przykrywki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz