Przepis na kuskus z kalafiora znalazłam w fenomenalnej książce Dominiki Wójciak Warzywo. Postanowiłam go połączyć z ryżem jaśminowym, fasolką szparagową i sezamem. Doprawiony gałką muszkatołową smakuje świetnie!
100g ryżu jaśminowego (może być zwykły długoziarnisty)
biała część dymki
łyżka oleju
pół główki kalafiora
2 garście fasolki szparagowej
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
uprażone na suchej patelni 2 łyżki ziaren sezamu
Ryz gotujemy al dente.
Dymkę szklimy na oleju.
Kalafior ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze, wrzucamy na patelnię z cebulą i smażymy około 5 minut aż zrobi się miękki. Dodajemy ugotowaną i pociętą na 2cm kawałeczki fasolkę szparagową i sezam, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz