To jest zupa, którą zrobisz z... niczego! Bazą jest dobry bulion, który zawsze mam w zamrażarce (gotuję duży gar rosołu na korpusach, kościach itp i potem mrożę w porcjach), użyłam dwóch, delikatnie już zwiędłych marchewek (gdybym miała dodałabym jeszcze kawałek selera i pietruszki) i koperku (który można zastąpić natką pietruszki), który również, posiekany, mrożę. Zupa jest delikatna, na pewno posmakuje dzieciom. Gdy nic nie mamy w lodówce - idealna!
Składniki na 2-3 porcje:
około litr bulionu
2 marchewki
pół szklanki ryżu
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
opcjonalnie śmietana do zabielenia
Bulion zagotowujemy, dodajemy startą marchewkę i ryż, gotujemy 10 minut. Dodajemy koperek, doprawiamy, podajemy ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz