Na prezentacji Thermomixa ubijaliśmy masło ze śmietany 30% - ba, to było pyszne, lekkie masełko. Postanowiłam, mimo braku tego sprytnego urządzonka, przetestować pod tym kątem mój blender. Dał radę, skubany! Co prawda, trwało to nie kilkanaście sekund a kilka dobrych minut ale smak jest super, pasuje zarówno do świeżego pieczywa jak i do gotowanej kukurydzy czy ziemniaków lub warzyw.
Na około 150g masła:
2 opakowania śmietanki 30% (400g)
szczypta soli
2 łyżki natki pietruszki (lub koperku)
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i.. miksujemy, miksujemy, miksujemy aż powstanie masło i wytrąci się woda, którą zlewamy. Przekładamy masło do pojemniczka. Można zrobić wersję czosnkową, dodając ząbek czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz