piątek, 22 lipca 2016

Pizza bianco z cukinią i cebulą


Czy pizza zawsze musi mieć sos pomidorowy? Dla mnie nie, choć tu również taki pasowałby świetnie! Cukinię w postaci tagiatelle odkryłam już dość dawno ale dopiero dwa dni temu wpadłam na pomysł aby w takiej postaci ułożyć ją na pizzy, później przyszedł pomysł na biało-zieloną wersję. Również do powtórzenia!

2 dag drożdży
łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
mąka pszenna chlebowa
Drożdże rozrabiamy z cukrem w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto (oczywiście jak zwykle nie potrafię podać ilości mąki - ufam że metodą prób bez błędów dojdziecie do właściwej konsystencji ciasta - takiej, aby sprężyste ciasto dało się bez problemu wałkować). Rozwałkowujemy ciasto cienko mocno podsypując mąką, przekładamy na blachę.

4 łyżki śmietany 12%
łyżeczka czosnku granulowanego
2 małe cukinie
1 duża cebula
sól
Ciasto smarujemy śmietaną, posypujemy czosnkiem. Układamy posiekaną w piórka cebulę i cukinię w postaci paseczków ściętych obieraczką do warzyw. Posypujemy lekko solą aby cukinia szybciej zmiękła i władamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz