czwartek, 21 lipca 2016

Kotlety z bobu


Choć może na zdjeciu nie wyglądają szałowo, są naprawdę dobre. Smakowały wszystkim najbardziej, zdecydowanie są do powtórzenia! I łatwo można w nich ukryć dobroczynną natkę pietruszki, wystarczy dodać ją na początku blendowania a nikt nawet nie zauważy jej obecności ;)

Składniki na 4 kotlety
500g bobu
2 łyżki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (lub 2 łyżki mąki bezglutenowej ale wtedy trzeba dodać jajko)
2 łyżki oliwy
2 łyżki natki pietruszki
bułka tarta do smażenia (można pominąć)
olej do smażenia
Bób gotujemy al dente, łuskamy. Umieszczamy w blenderze razem z oliwą i mąką i blendujemy na gładką pastę. Pod koniec dodajemy jeszcze natkę i blendujemy tylko do wymieszania.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej, zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej (można ją pominąć ale przecież bułka tarta jest taka dobra ze strączkami... ;) ), następnie smażymy na oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz