środa, 27 sierpnia 2014

Burgery z cieciorką. Jaglanka #1!


Mój pierwszy raz z kaszą jaglaną! Postawiłam na bardzo proste kotlety z cieciorką i marchewką. Wczoraj jedliśmy je z gotowanymi brokułami i gęstym sosem ze świeżych pomidorów, a dzisiaj w bułach z warzywami i sosem koperkowym. A wciąż zostały jeszcze 2 choć opychamy się niemiłosiernie... 


Składniki na 10 sztuk:
300g kaszy jaglanej
3 marchewki
300 g suchej cieciorki
sól, pieprz

Cieciorkę moczymy w wodzie przez około 12 godzin. Odcedzamy, gotujemy w osolonej wodzie około 25 minut. Blendujemy, ale nie na pastę, tylko tak by ją częściowo rozdrobnić.

Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Marchewki ścieramy na małych oczkach.
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotlety i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni około 15 minut.

Do 4 burgerów:
4bułki
sałata
4 pomidorki (u mnie śliwkowe)
ogórek
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu

Składniki sosu mieszamy, polewamy burgery.





1 komentarz:

  1. świetny burger, takie dania są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! burger wcale nie musi być taki straszny :)

    OdpowiedzUsuń