poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Łosoś pod brokułowym musem


Co jak co, ale to danie jest naprawdę MEGA! Radzę spróbować, bo bardzo szybko się je robi, a to delikatne, alternatywne dla łososia ze szpinakiem, połączenie. No bo w końcu czy łosoś może być niedobry?


Składniki dla dwóch osób:
filet z łososia
1 brokuł
cytryna
sól, pieprz
opcjonalnie śmietana
młode ziemniaki
olej, tymianek, sól, czosnek granulowany


Filet układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy około łyżeczką soku z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Ugotowanego w osolonej wodzie brokuła blendujemy, doprawiamy tylko odrobinę solą, przykrywamy łososia. Ziemniaki obieramy (lub nie...) mieszamy z łyżką oleju i przyprawami, wykładamy na blaszkę. Pieczemy obie rzeczy około 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z pieca lekko przestudzoną rybę ozdabiamy kleksem kwaśnej śmietany.



1 komentarz:

  1. dla takiego łososiożercy jak ja to prawdziwa uczta! wygląda mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń