niedziela, 17 sierpnia 2014

Frittata na cieście drożdżowym, czyli śniadanie w porze obiadowej



Śniadanie w porze obiadowej - takie było zapotrzebowanie po długiej, wesołej nocy. Sama frittata nie zaspokoiłaby naszego wielkiego głodu, stąd pomysł na spód z ciasta drożdżowego - gruby, puszysty i sycący. Zadanie wykonane, wszyscy najedzeni - i to bez mięsa!


Składniki dla 4 bardzo głodnych osób:
3 dag drożdży
pół szklanki mleka
szklanka gorącej wody
łyżeczka cukru
szklanka mąki pełnoziarnistej
około 2 szklanek mąki pszennej
pół łyżeczki soli
opcjonalnie łyżeczka oregano
Drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem i pół szklanki gorącej wody, mieszamy.
Dosypujemy mąki, sól i stopniowo wodę, wyrabiamy elastyczne ciasto, wałkujemy i wykładamy dużą blaszkę po brzegi. Podpiekamy około 10 minut w 180 stopniach.

2 garście fasolki szparagowej
mała cukinia
8 pomidorków cherry
duża cebula
4 jajka
4 łyżki śmietany
pół szklanki mleka
duża garść posiekanego koperku
sól, pieprz
Fasolkę krótko gotujemy. Cukinię kroimy w plastry, cebulę w piórka. Układamy warzywa na podpieczonym spodzie.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, mlekiem, solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zalewamy warzywa. Na wierzchu układamy połówki pomidorków. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

sałata (u mnie frisbee)
marchewka
ogórek
6 łyżek oleju
3 łyżki wody
łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki granulowanego czosnku
Marchewkę ścinałam obieraczką, ogórki kroiłam w plasterki i nacinałam w połowie aby ładnie się ułożyły. Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiczku, energicznie potrząsać przez minutę, polać sałatę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz