piątek, 8 sierpnia 2014

Drożdżowe galette z łososiem i grillowanymi warzywami


Szumna nazwa (choć nie wiem czy przystoi, bo galette to tarta z ciasta kruchego) a to tak naprawdę pizzopodobny placek na drożdżowym pełnoziarnistym spodzie z zawiniętymi brzegami, wypełniony soczystym łososiem i delikatnymi warzywami. Ale warto go spróbować, bo to sycące ale zdrowe i lekkie danie.

Składniki dla 2 osób:
3dag drożdży
ćwierć szklanki mleka
ćwierć szklanki wrzątku
pół łyżeczki cukru
3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000
1,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
łyżka oregano
Cukier rozpuścić w mleku wymieszanym z wrzątkiem. Wkruszyć drożdże, rozpuścić. Wsypać suche składniki i wymieszać. Doprowadzić do konsystencji ciasta do rozwałkowania dodając mąki lub wody. Rozwałkować na 2 placki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.

ok. 150g surowego łososia
pół cukinii
pół papryki
200g brokułów
sezam
Rybę, cukinię pokrojoną w grube plastry i paprykę w kawałkach krótko zgrillować. Brokuł obgotować. Ułożyć na cieście najpierw cukinię, potem paprykę, pomiędzy poodrywane całe płatki łososia i w wolne miejsca małe różyczki brokułów. Posypać sezamem. Piec około 30 
minut w 175 stopniach.


Podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym na bazie jogurtu, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny, gdyż poza solą i oregano w cieście nie ma tu innych przypraw.






1 komentarz: