Tarta, którą zawsze chciałam zrobić - nadarzyła się ku temu okazja, gdy kupiłam nową, małą blaszkę do tarty, o średnicy 20cm. Kolejne kulinarne marzenie spełnione - dobrze, że zostało ich jeszcze kilka!
Składniki na 2 tarty o śr. 20cm
szklanka mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Z podanych składników wyrabiamy szybko ciasto, schładzamy w lodówce, rozwałkowujemy na cienki placek, wylepiamy blaszkę uprzednio obficie wysmarowaną masłem, pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach.
pół budyniu waniliowego
szklanka mleka
2 łyżki cukru
1/3 kostki margaryny
skórka z połowy cytryny
Gotujemy budyń jak podano na opakowaniu. Studzimy. Margarynę miksujemy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując, na koniec dodając skórkę z cytryny. Wykładamy do ostudzony spód.
owoce (u mnie kiwi, winogrona, mandarynki, borówki, ale pięknie prezentują się truskawki, maliny, nawet śliwki - za to nie polecam bananów, gruszek i, wbrew ogólnemu poruszeniu, jabłek (ale tylko do tego ciasta), bo szybko czernieją)
pół galaretki cytrynowej
Owoce kroimy i układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki, nie pozwalamy aby galaretka się rozpuściła, ponieważ wsiąknie w ciasto i nieapetycznie je rozmiękczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz