poniedziałek, 13 lipca 2015

Racuchy bananowe z cynamonem i czekoladą


Miałam ochotę na placek, taki jak owocowy, ale bez owoców, a z cynamonem. Wpadłam jednak, dzięki bananom, na racuchy - teraz nie mogę się ruszyć... Potrzebny będzie tydzień jeżdżenia na rowerze, żeby to wszystko spalić... Ale warto było! Na deszczowe popołudnie jak znalazł.

Składniki na około 12 sztuk:
4 dag drożdży
4 łyżeczki cukru
pół szklanki mleka
szklanka ciepłej wody
na początek szklanka mąki
łyżka cynamonu
40g czekolady
2 banany
olej do smażenia
Drożdże rozprowadzamy w mleku wymieszanym z wodą i cukrem. Wsypujemy mąkę i cynamon i mieszamy. Dodajemy mąki, aby ciasto było gęste na tyle, że nie chce swobodnie spadać z łyżki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wykładamy po 2 łyżki ciasta na 1 racuch, rozsmarowujemy lekko. Wciskamy plasterki bananów i przykrywamy je jeszcze jedną niepełną łyżką ciasta. Po zrumienieniu przekładamy i smażymy z drugiej strony. 
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na racuchach układamy banany i polewamy czekoladą.


1 komentarz:

  1. Hej, Twój blog został przeze mnie nominowany do Liebster Blog Award. Jeśli chcesz dołączyć do zabawy zapraszam na mojego bloga - Czekoladowa muffinka po więcej informacji :)

    OdpowiedzUsuń