wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe


Na blogi z impetem wkraczają truskawki i rabarbar w lekkich wiosennych ciastach - ja za to zdecydowałam się na jesienno-zimowe, mięciutkie ciasto marchewkowe - i nie żałuję (wszak w rabarbar zamierzam zaopatrzyć się w sobotę na rynku...), jest wilgotne, pachnące cynamonem, z chrupiącymi orzechami... Dobre na każdą porę roku!

środa, 22 kwietnia 2015

Apfelstrudel jak w alpejskim schronisku


Miałam to szczęście i ogromną przyjemność spędzić tydzień w austriackich Alpach. Jako naczelny piechur całej eskapady wspięłam się do schroniska położonego 500 metrów wyżej niż miejscowość, w której mieszkaliśmy, kosztując tam najlepszego Apfelstrudla jaki jadłam w życiu - bo z najpiękniejszym widokiem:


Czym innym mogła być pierwsza rzecz jaką upiekłam po powrocie? Z przepisem przyszła mi książka "Cukiernia Lidla" - nieco go zmodyfikowałam.