środa, 24 sierpnia 2016

Ślepe myszy (szare kluski)


Moja Babcia tak nazywała kluski z surowych, rzucanych na wodę ziemniaków. Talerz takich klusek okraszonych masłem to dla mnie smak dzieciństwa! Są pyszne solo lub jako dodatek do mięsa. Szybkie, łatwe, na pewno je pokochacie!

wtorek, 23 sierpnia 2016

Omlet z cukinią


Omlet na naprawdę obfite śniadanie. Można dodać do niego jeszcze pieczarki. Pięknie rośnie i jest bardzo puszysty.

niedziela, 21 sierpnia 2016

Sałatka gyros


Sałatka, którą znają chyba wszyscy i którą, podobnie jak sałatkę warzywną, każdy robi nieco inaczej... Przedstawiam swoją wersję :)

sobota, 20 sierpnia 2016

Lunchboxy #33


Póki co, piękną mamy drugą połowę sierpnia! Czekam teraz na dwa śluby, które czekają nas jeszcze w sierpniu i podrzucam pomysły na pudełka!

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Jajecznica z kurkami


Niedzielny rarytas. Kurki są pyszne w sosie śmietanowym do mięsa lub makaronu ale jajecznica z ich dodatkiem urasta do rangi dania królewskiego!

niedziela, 14 sierpnia 2016

Shakshuka


O najlepszym przeznaczeniu takiego śniadania mówi godzina zrobienia mu przeze mnie zdjęć - było to w okolicy piętnastej... Śniadanie z tak dużą ilością pomidorów nadaje się świetnie na kaca a przygotowałam je właśnie po imprezie, gdy w końcu zwlekliśmy się z łóżek. Jajka sadzone na sosie pomidorowo-paprykowym to popularne danie kuchni arabskiej. Teraz popularne także w naszym domu!

sobota, 13 sierpnia 2016

Owsianka z karmelizowanymi śliwkami i cynamonem


Przepis zaczerpnięty od Dominiki Wójciak z jej Ziarna. Mięciutkie, słodko-kwaśne śliwki z aromatem cynamonu - najlepszy dodatek do owsianki ever!

środa, 3 sierpnia 2016

Placki z cukinii z soczewicą


Pomysł na takie połączenie cukinii z suchymi strączkami znalazłam w Jadłonomii - tam do placków użyta była mąka z ciecierzycy. Ja zmieliłam w młynku suchą soczewicę - do placków nie trzeba już dodawać nic poza odrobiną soli i pieprzu - z kleksem śmietany i szczypiorkiem smakują super!

wtorek, 2 sierpnia 2016

Sernik jagodowy z nutką kokosową


Poczyniłam więc znów sernik... Teraz mogę powiedzieć, że pierwszy raz w życiu smakuje mi mój własny sernik! Jest dość mokry i choć wolę te suche, ten naprawdę podbił moje serce! Do tego jest... wysoki! Poprzednie to były liliputy - tutaj jest odwrotnie! Do tego, raz już wypróbowane (tutaj!) połączenie jagód i kokosu - idealne! Przepis na masę serową (bez większych zmian, co na mnie i tak jest dużym sukcesem) zaczerpnęłam z Moich Wypieków. Czuję, że ten sernik wyląduje na moim stole w jeszcze wielu owocowych odsłonach!

poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Pyszne placki z ziemniaków i cukinii


Dla mnie, fanki placków ziemniaczanych, taka wersja jest idealna! Żałowałam, gdy się smażyły, że nie mam śmietany, z którą placki najbardziej lubię jeść, jednak po spróbowaniu pierwszego stwierdziłam, że nie potrzeba im już nic więcej! Stąd też zdjęcie jest saute ;)