środa, 27 kwietnia 2016

Wieniec drożdżowy z serem, rabarbarem i cynamonem


Jak mój wieniec przerósł moje oczekiwania można zobaczyć na Instagramie wariatka.patka :) Stąd nie jest pokrojony w piękne paski jak chałka, ale w kostki - paski nie mieściłyby się nawet na paterze ;) Co jednak smaku nie zmieniło i połączenie sera z rabarbarem i cynamonem jest trafione w dziesiątkę. Na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego jak znalazł!

wtorek, 26 kwietnia 2016

Pudding z tapioki z musem rabarbarowo-pomarańczowym


Rozpoczynam sezon rabarbarowy z przytupem! Mąż ostatnio wypatrzył mi w Auchan tapiokę - coś, czego zawsze chciałam spróbować ale nigdy wcześniej nie było mi to dane ;) Wykombinowałam sobie do kokosowego puddingu mus z rabarbaru z dodatkiem skórki i soku pomarańczowego... Podobno pachnie jak najlepsze mydło :D na szczęście mydłem nie smakuje, wręcz przeciwnie - jest cytrusowo-wiosenny!

niedziela, 24 kwietnia 2016

Paprykarz z soczewicy


Nie jestem pewna, czy taka nazwa tej (nomen omen fenomenalnej) pasty będzie zachęcająca dla większości czytelników... Nie zmienia to jednak faktu, że pasta jest naprawdę przednia - faktycznie przypomina w smaku paprykarz (za sprawą koncentratu pomidorowego), do tego świeżości dodaje jej natka pietruszki a prażony słonecznik przyjemnie chrupie. Warto zamienić zwykłą kanapkę z serem na taką pastę!

sobota, 23 kwietnia 2016

Grillowana kanapka z maślanym czosnkowym szpinakiem, serem i jajkiem sadzonym


Takie sobie wymarzyłam sobotnie śniadanie - chrupiąca grillowana bagietka, delikatnie duszony na maśle z czosnkiem szpinak, starty ser i jajko sadzone z płynnym żółtkiem... było naprawdę pyszne! Warto poświęcić chwilę (z kubkiem porannej kawy w ręku) aby zaserwować sobie takie śniadanie!

wtorek, 19 kwietnia 2016

Sernik z bezą kokosową


Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na zrobienie sernika, na kolejne do niego podejście. Zazwyczaj odstęp między jednym a drugim wynosi minimum 2 miesiące, bo po porażce ("No nie, ja nie umiem zrobić takiego sernika żeby faktycznie mi smakował jak taki z cukierni....") nie jestem szybko skłonna do wykonania kolejnej próby. Wracając w piątek z pracy zdecydowałam się jednak na weekendowe pieczenie. Tym razem chyba następny sernik pojawi się niebawem, gdyż ta wersja, chociaż nie przypomina takiej z cukierni, bardzo mi smakuje. Jest bardzo mokra ale lekka, do tego słodka kokosowa beza... Pycha!

niedziela, 17 kwietnia 2016

Lunchboxy #24


Piszę te słowa a deszcz stuka w parapet... W takie dni jak dziś ma się ochotę schować pod kocem z kubkiem herbaty i nie wyściubiać nosa. Na najbliższy tydzień życzę sobie i wszystkim więcej słonecznych dni!

Pasta jajeczna z fetą i bazylią


Bardzo lubię pasty jajeczne - proste, bez fajerwerków, z zieleninką. Tym razem połączenie, które wybitnie mi posmakowało mimo swej prostoty. Polecam wypróbować!

niedziela, 10 kwietnia 2016

Lunchboxy #23


Wiosennie i wietrznie zapowiada się kolejny tydzień. Oby tylko słońca było jak najwięcej! Wtedy i chęci więcej na przygotowywanie nowych pudełek do pracy ;)

piątek, 1 kwietnia 2016

4Z - zdrowa, zmiksowana, zielona zupa


Potrzebowałam bardzo gładziutkiej, zieloniutkiej zupy-krem - z jakiegoś dziwnego poczucia braku warzyw w diecie mej ostatnio. Do jej zrobienia skłoniła mnie smutna połówka brokuła, zamieszkująca lodówkę od (wstyd się przyznać) Niedzieli Palmowej... Bałam się, że jeszcze kilka dni a po otwarciu lodówki przywita mnie z wyrzutem, trzęsąc pleśniową brodą... Fuj! Na szczęście ów zielony dostojnik nie zdążył jej wyhodować - skończył w zupie. I to jakiej pysznej!

Lunchboxy #22


Po tygodniowej świątecznej przerwie prezentuję kolejne zestawienie posiłków w pudełkach na 5 pracujących dni tygodnia :)