niedziela, 28 czerwca 2015

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Biszkopt z kremem i owocami


Biszkopt, krem, owoce i galaretka. Lekkie, wiosenne ciasto, które znika w mgnieniu oka. Wbrew pozorom ciasto jest dość pracochłonne ale przy dobrze rozplanowanym podziale na etapy jego przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu.

niedziela, 14 czerwca 2015

Kalafiorowe love


Sposób na tortury dla głodnego Męża: zagrzać mu zupę, którą wcześniej już jadł i bardzo mu smakowała, ładnie podać i... poprosić żeby najpierw z nią zapozował ;) pierwszy w tym roku kalafior, z niego krem z gałką muszkatołową - świeżo startą, przywiezioną z Turcji - taki aromat!

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Drożdżówka z rabarbarem - nie-sucha i nie-twarda!


Tak, to jest to - bo nie znam nikogo, kto skacze z radości na wieść o drożdżówce - zazwyczaj kojarzy się z suchą babką, której nawet małego kawałka nie sposób skończyć. Tutaj jest inaczej - ostatni kawałek znika nie wiadomo kiedy. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i przygotowuje się je banalnie - wystarczy miksować składniki w podanej w przepisie kolejności. Polecam nawet tym, którzy panicznie boją się drożdży...
Tym wpisem kończy się u mnie sezon na rabarbar. Przy okazji załączam kilka zdjęć z mojej okolicy - w myśl "cudze chwalicie, swego nie znacie" - mój kraj taki piękny!

Sorbet z melona


Z lodów to najbardziej lubię sorbety :) a tak naj- najbardziej to cytrynowy. Po zobaczeniu jednak melonów w promocji decyzja zapadła błyskawicznie - połączenie z miętą orzeźwia i chłodzi w upalne, (nareszcie!) dni.

sobota, 6 czerwca 2015

Najlepsze ziemniaki z grilla


Takie proste a takie smaczne! Myślę, że najlepszą robotę robi tu turecka przyprawa, ale z powodzeniem można ją zastąpić przyprawą do ziemniaków np. Prymatu. Można je również upiec w piekarniku poza sezonem grillowym.

piątek, 5 czerwca 2015

Muszle faszerowane fetą i papryką, na szpinaku


Takie je właśnie sobie wymyśliłam - na poduszeczce z czosnkowego szpinaku, z dużą ilością sosu beszamelowego (z gałką muszkatołową z Turcji, świeżo startą), zapieczone pod mozarellą - udało się nawet nie spiec brzegów makaronu!

Gospoda Sajmino - rewelacyjna czernina!


Wracając z Działdowa, ze ślubu znajomych, w kierunku Gdańska, głodni zatrzymaliśmy się w Ostródzie, w Gospodzie Sajmino, znajdującej się przy trasie S7 z Gdańska do Warszawy. Miejsce okazało się całkiem urokliwe i na szczęście smaczne - nie przeszkadzał nawet wyraźny szum aut z pobliskiej ekspresówki...

środa, 3 czerwca 2015

Ciasto z rabarbarowym budyniem i truskawkami


Marzył mi się budyń rabarbarowy... Udało się go stworzyć! W połączeniu z kruchym ciastem i truskawkami - pychota! W sam raz pasuje na wycieczkę na plażę - z której zdjęcia zamieszczam na końcu posta.