wtorek, 27 czerwca 2017

Prosty a efektowny tort truskawkowy


Na wstępie przepraszam za jakość zdjęć - były robione w pracy, telefonem, tuż przed wręczeniem świeżo obronionym magisterkom, na których cześć tort został zrobiony. Z całą moją nienawiścią do robienia kremów na śmietanie (która nigdy nie chce się ubić itp) ten tort jest naprawdę lekki i szybki. Zawsze marzyło mi się aby zrobić tort w którym widać będzie przekrojone truskawki - dodatkowym jego plusem jest to, że nie trzeba go wykańczać kremem bo wierzch i boki są i tak wystarczająco dekoracyjne. Spróbujcie, póki jeszcze truskawek dostatek ;)

niedziela, 25 czerwca 2017

Gdyńskie smaczki - lokale do powtórzenia!


Postanowiliśmy pierwszą sobotę lata spędzić w Gdyni, która tego dnia zamieniła się w kuluralno-rozrywkowe centrum Trójmiasta - niestety nieco też ograniczone przez zamknięcie połowy głównych ulic z powodu przejazdu rowerowego, dzięki któremu jednak można było przespacerować się cichutką i spokojną, wyłączoną z ruchu, Świętojańską. 

sobota, 17 czerwca 2017

Drożdżówki z serem i lukrem


Zawsze lubiłam drożdżówki z serem, z tym kwaskowatym wkładem kontrastującym ze słodkim lukrem. Wkładem, którego zawsze było mi za mało...Postanowiłam sama zrobić takie drożdżówki, w których sera będzie niemal tyle samo co ciasta. Metodą prób i błędów - udało się!

niedziela, 11 czerwca 2017

Placki podłogowe


O tych plackach wspominałam na blogu już wielokrotnie - doczekały się wreszcie publikacji! To placki, które nazwaliśmy z bratem podłogowymi, gdyż Mama robiła na nich ozdobną krateczkę, która skojarzyła się nam z płytkami ułożonymi na kuchennej podłodze w karo. Placki są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu - na porcję dla 2 osób wystarczą 2 średnie ugotowane ziemniaki, czyli około szklanki. Lubią je dzieci - my lubiliśmy wcinać z samym tylko keczupem - wszak żaden inny sos tak do nich nie pasuje ;)

Pieczone ziemniaki w mundurkach i kurczak z miodem


Podobno przepis na idealne frytki to wpierw ugotowanie ziemniaków, potem ich podwójne smażenie... Ja ograniczyłam się do ugotowania ziemniaków w mundurkach i podpieczenia pod grillem w piekarniku. Też są super! Na pewno plusem jest to, że krócej trzymamy je w piekarniku, nie parują tak bardzo i są w środku równomiernie miękkie. Kurczak natomiast jest marynowany w mojej ulubionej kombinacji, co nadaje mu słodko-słonego smaku. Proste i pyszne!

środa, 7 czerwca 2017

Ciasto pomidorowe


Ciasto jest bezbłędne! Robi się je w trymiga, rośnie zawsze jak szalone, znika w mgnieniu oka. W zależności od dodatków nabiera innego charakteru. Zapraszam na ciasto z tylko odrobinę zmodyfikowanego przeze mnie przepisu Jadłonomii.