niedziela, 23 stycznia 2022

Kaczka na jaglanej polencie, sałata i pieczone pomidorki z jogurtem

 


Ten obiad to wypadkowa wielu doświadczeń ostatnich miesięcy - warsztatów kulinarnych w stylu orientalnym, inspirujących rozmów o kulinariach, lektury kupionej sobie w prezencie urodzinowym - absolutnie czarującej książki "Prosto" Ollotenghiego, dążenia do niemarnowania ale przede wszystkim tego, co zawsze prowokuje najpyszniejsze gotowanie, czyli spotkania z przyjaciółmi i chęci nakarmienia ich czymś smacznym. 


Kaczka wolno pieczona z sosem śliwkowym

2 udka i 2 piersi (lub 4 udka) z kaczki

10-12 suszonych śliwek

4 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki kuminu

łyżka miodu

Składniki marynaty mieszamy, nacieramy kaczkę i układamy mięso wraz ze śliwkami w naczyniu żaroodpornym. Zostawiamy w lodówce na noc.

Naczynie z pokrywką (w temperaturze pokojowej) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywkę.

Wyjmujemy z piekarnika, mięso wykładamy na talerz, kroimy po 15 minutach.

Powstały sos wraz ze śliwkami blendujemy.


Polenta jaglana

szklanka kaszy jaglanej

2 łyżki masła

4 łyżki sera Grana Padano

sól

W garnku zagotowujemy 4 szklanki wody z połową łyżeczki soli. Wrzucamy kaszę i gotujemy na małym ogniu często mieszając aż kasza zacznie się rozpadać. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i ser, mieszamy, ewentualnie dosalamy.


Pieczone pomidorki na jogurcie

wg. Ottolenghi "Prosto"

ok. 300g pomidorków

400g jogurtu greckiego

3 łyżki oliwy

łyżka miodu

2 szczypty soli + szczypta do jogurtu

pół łyżeczki tymianku

pół łyżeczki oregano

3 paseczki skórki z cytryny plus łyżeczka otartej skórki do jogurtu

Pomidorki mieszamy z przyprawami i układamy ciasno w blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut (pomidorki powinny zacząć się rozpadać). Po tym czasie włączamy grillowanie lub grzanie z góry i przypiekamy pomidorki.

Jogurt mieszamy z solą i skórką, zimny wykładamy na talerz i dokładamy gorące pomidorki.


Prosta sałata z pomarańczą i fetą

pół paczki sałaty

1/4 opakowania fety

1 pomarańcza

garść orzechów włoskich

4 łyżki oliwy

1/4 łyżeczki pieprzu

łyżka octu winnego albo owocowego

szczypta soli

łyżeczka miodu

Na półmisku układamy sałatę, pokrojoną w kostkę fetę, uprażone orzechy. Pomarańczę obieramy, filetujemy i cząstki układamy na sałacie a z reszty wyciskamy sok. Do soku dodajemy składniki sosu i mieszamy. Polewamy sałatę tuż przed podaniem.