Ziemniaki lubimy pod każdą postacią a że ostatnio zostało mi ich z obiadu za mało na kopytka czy pyzy, postanowiłam zrobić kotlety ziemniaczane. Sos pomidorowy pasuje do nich idealnie!
Na 4 kotlety:
około 2 szklanki ugotowanych ziemniaków
łyżka ziół prowansalskich
pół szklanki mleka
łyżeczka masła
płatki owsiane bądź bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Ostudzone ziemniaki tłuczemy z ziołami, mlekiem i masłem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy kotleciki, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju (można je też upiec w piekarniku).
Do kotletów zrobiłam sos z tego przepisu, ze szczyptą cukru, który przyjemnie podbija smak pomidorów.
Pat, fajne składniki i smacznie wygląda. Wróżę sukces temu daniu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuńa jak w piekarniku to w ilu stopniach i ile minut?
OdpowiedzUsuńNa 20 minut na 180 stopni.
Usuń