Jabłecznik z domowym musem z jabłek - czy istnieje bardziej jesienne ciasto? :)
1,5 kg jabłek
szklanka cukru
cynamon wedle uznania
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy dość drobno. Zasypujemy cukrem, dolewamy odrobinę wody aby się nie przypaliły i dusimy pod przykryciem. Gdy jabłka zamienią się w mus i zostaną tylko małe ich kawałki doprawiamy cynamonem. Lekko studzimy.
Kruche ciasto
2,5 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
pół szklanki kwaśnej śmietany
Składniki ciasta szybko zagniatamy, dzielimy na 2 kulki i zamrażamy. Pierwszą część ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy (bez ugniatania!). Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 150 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy, nakładamy mus i startą drugą część ciasta. Pieczemy około 30 minut do zrumienienia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz