sobota, 11 lutego 2017

Sałatka na krakersach, z tuńczykiem


Ta sałatka interesowała mnie od pierwszego ujrzenia... Nie potrafiłam sobie wyobrazić takich lekko jednak nasiąkniętych krakersów w połączeniu z typowo sałatkowym trio: ser, jajko, tuńczyk. Powiem jedno: warto!

Składniki:
paczka krakersów
puszka tuńczyka  w sosie własnym
mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 jajka
20dag sera żółtego
sól, pieprz
3-4 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek.
Na tacy układamy 12 krakersów. Tuńczyka mieszamy z pół kubeczka jogurtu i rozkładamy na krakersach. Układamy ich kolejną warstwę. Ser i białka ścieramy do jednego naczynia na drobnych oczkach, mieszamy z pozostałym jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na krakersy i układamy ich ostatnią warstwę. Smarujemy ją majonezem i ścieramy na nią żółtko, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Inspiracja:
http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2015/06/saatka-z-tunczykiem-na-krakersach.html
Zdjęcie: anicura

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz