czwartek, 16 marca 2017

Obiad po hiszpańsku. W Polsce. W marcu.



Po powrocie z Walencji postanowiłam ugościć rodziców po hiszpańsku. Inspirowałam się daniami, które jadłam w Hiszpanii ( relacja tutaj)- oczywiście przyjemniejsze było to, gdy uprzejmy hiszpański kelner podawał nam pachnące tapas, niż przygotowywanie hiszpańskiego jedzenia w polskiej kuchni dla pięciu osób prawie-na-ostatnią-chwilę ;) mimo tego obiad się udał i wszyscy przełamali się nawet aby spróbować paelli z owocami morza :)
TAPAS

Krokieciki ziemniaczane z szynką


500g ziemniaków
100g szynki
bułka tarta
sól
olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Ugniatamy na puree i mieszamy z pokrojoną w drobną kosteczkę szynką. Formujemy krokieciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Sos pomidorowy z bagietką


4 suszone pomidory w oleju
2 świeże pomidory
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta wędzonej papryki
Suszone pomidory blendujemy z obranym czosnkiem. Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz resztę przypraw i krótko blendujemy. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki można go przecedzić.
Podajemy z bagietką.

Pieczone warzywa z oliwą i czosnkiem


1 cukinia
pół bakłażana
4 duże ziemniaki
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki płatków chilli
Bakłażan kroimy w plastry i obsypujemy solą. Odkładamy na 10 minut.
Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, ziemniaki w małe kawałki.
Bakłażan opłukujemy z soli i soku który wydzielił i kroimy każdy plaster na 4.
Mieszamy warzywa z oliwą, startym czosnkiem i chilli, oprószamy solą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez minimum pół godziny.

Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym z serem


Na 4 porcje
1 bakłażan
4 grube plastry sera żółtego (lub najlepiej po 2 łyżki tartego parmezanu na porcję)
2 suszone pomidory w oleju
łyżka koncentratu ponidorowego
pół łyżeczki wędzonej papryki
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Z bakłażanem postępujemy jak wyżej ale pozostawiamy go w całych plastrach. Wszystkie składniki poza bakłażanem i serem blendujemy razem.
Na dno ramekinów wlewamy po łyżeczce sosu, przykrywamy plastrem bakłażana, na niego znów wylewamy sos i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy ser.
Zapiekamy jak warzywa powyżej.
Można danie upiec w dużym naczyniu żaroodpornym.

DANIA GŁÓWNE

Paella z kurczakiem i królikiem


200g mięsa z ud i podudzi kurczaka
200g mięsa z udek królika (można również zastąpić kurczakiem)
200g suchego ryżu
200g fasolki szparagowej
0,5l bulionu
łyżeczka kurkumy lub szczypta szafranu
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Fasolkę chwilę podsmażamy aby była chrupiąca ale nie surowa. Zdejmujemy z patelni.
Mięso kroimy na spore kawałki i podsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron ale nie mieszając często, dając mu się przypiec. Do mięsa wsypujemy suchy ryż i smażymy 5 minut często potrząsając patelnią. 
Ryż z mięsem zalewamy gorącym (ważne!) bulionem i dodajemy kurkumę oraz fasolkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrównujemy powierzchnię, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy folią aluminiową. Czekamy aż ryż wchłonie płyn starając się nie mieszać ani razu.
Podajemy prosto z patelni.

Paella z owocami morza i papryką


500g mieszanki mrożonych owoców morza
200g ryżu
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
3 łyżki oleju
0,5l bulionu warzywnego
łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
pół łyżeczki soli
szczypta płatków chilli lub chilli w proszku
do podania: cząstki cytryny i posiekana natka pietruszki
Owoce morza rozmrażamy.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy i ryż, chwilę smażymy często potrząsając patelnią. Dolewamy bulion i dokładamy owoce morza. Wyrównujemy, zmniejszamy gaz na minimum, przykrywamy patelnię folią aluminiową i czekamy aż ryż wchłonie płyn starając się nie mieszać ani razu.
Podajemy z cytryną i natką pietruszki.

DESER

Sernik


Na deser poczyniłam sernik z tego przepisu tyle że na spodzie z kruchych ciasteczek z orzechami ziemnymi.

1 komentarz: