Całkiem ochoczo wsuwam kawałki mięska dopiero co wyjęte z rosołu, parzące paluchy przy oddzielaniu od kości. Ale takie zimne, tłuste? Fuj! Znalazłam jednak kilka sposobów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przedstawiam je poniżej wraz z kilkoma radami.
Przede wszystkim nigdy nie zostawiajcie rosołu z zawartością na noc, nawet w lodówce - zawsze po ugotowaniu wyjmijcie wszelkie mięso i warzywa z garnka - inaczej wywar, nawet trzymany w lodówce, gotów skisnąć.
Mięso łatwiej oddzielić od kości, gdy jest jeszcze ciepłe. Łatwiej i przyjemniej :)
1. Galaretka z kurczaka
Znany i może niezbyt lubiany pomysł - nada się głównie na proszoną kolację. Zazwyczaj domownicy, szczególnie Ci na pytanie o wiek odpowiadający jedną cyfrą, za galerem nie przepadają. Cóż, jeśli w kokilkach umieścimy plasterek jajka, groszek, marchewkę i kurczaka - danie na pewno będzie kolorowe i apetyczne.
2. Pizza
W połączeniu z sosem pomidorowym, ziołami i serem, na grubym puszystym cieście, mięso z rosołu zyska nowe, pyszne życie ;)
3. Zapiekanka
Ziemniaczana lub makaronowa - bez różnicy. Po wymieszaniu z brokułami, czosnkiem i beszamelem oraz zapieczeniu zniknie w mgnieniu oka.
4. Faszerowane cukinie/papryki
Pokrojone mięso z rosołu mieszamy z ugotowaną kaszą lub ryżem i przyprawami i faszerujemy warzywa, zapiekamy.
5. Pasta do chleba
Po wymieszaniu drobno pokrojonego mięsa z czerwonym pesto powstanie pyszna pasta na kanapki.
6. Pulpety
Mięso po zblendowaniu z przyprawami (i warzywami z rosołu!) formujemy w kulki i gotujemy krótko w zupie albo sosie koperkowym.
7. Pasztet
Tak bardzo oczywisty, tak bardzo... pracochłonny. Bo przecież z samego mięsa z rosołu nie zrobimy pasztetu, potrzeba jeszcze najlepiej usmażonej wątróbki, a to jakiś boczek tłusty by się nadał, co by pasztet suchy nie był... Propozycja dla wytrwałych ;)
8. Gyros
I to jest najpyszniejsze wykorzystanie mięsa z rosołu. Mięso z kurczaka, pokrojone w drobną kostkę, smażymy na oleju z dużą ilością przyprawy gyros. Zawijamy w tortille w towarzystwie sałaty, pomidora, ogórka i sosu czosnkowego lub używamy do wykonania sałatki gyros.
Zdjęcie: https://okiemdietetyka.pl/wp-content/uploads/2017/02/bulion-azjatycki-w-garnku.jpg
Nie sądziłam, że jest tak wiele możliwości wykorzystania mięsa z rosołu. Ja zawsze obierałam je z kości i składałam w pojemniku, by potem wykorzystać jako farsz do pierogów. Ewentualnie obierałam je i wrzucałam do zupy pomidorowej na drugi dzień.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://domnaetacie.blogspot.com
Naprawdę fajne sposoby. Przetestuję dziś coś :)
OdpowiedzUsuńO tylu sposobach nie wiedziałam
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy, właśnie najważniejsze to chyba nie wyrzucać. U nas zazwyczaj albo leci do zwierzaków, albo robimy taki sos koperkowy, bo koperek wiadomo - intensywny więc smaczne wychodzi.
OdpowiedzUsuń