piątek, 19 września 2014

Zupka do kubka - marchewkowa



Za szybko biegną te dni - dlatego gotuję na raty - najpierw wywar drobiowy, 3 dni później zupa, a na niedzielę planuję pizzę z gotowanym kurczakiem. 
Dzisiejsza zupa to w zasadzie "nic takiego" - wstęp do drugiego dania lub kolacja na ciepło - ale jaka przyjemna i rozgrzewająca! 


1,5l wywaru z drobiu (lub mniej- wtedy będzie gęstsza)
4 marchewki
sól, pieprz, sproszkowana papryka
3 kromki razowca
masło


Marchewkę kroimy na mniejsze części i gotujemy w wywarze do miękkości, blendujemy, doprawiamy.

Chleb smarujemy masłem, kroimy w kostkę, prażymy na suchej patelni lub w piekarniku.




5 komentarzy:

  1. świetne na szybko :) a może z marchewki zrobisz ciasto marchewkowe? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przymierzam się do niego od jakiegoś czasu :)

      Usuń
  2. czekam na kolejny pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się nazywa motywacja! :) ostatnio dłużej zostaję w pracy i gotuję coś z zapasów bo brakuje czasu (np dziś otworzyłam słoik swojego leczo, wymieszałam z parówką i ugotowałam ryż do tego) - ale nadchodzący weekend na pewno będzie owocował w nocy przepis!

      Usuń
  3. Ja robię podobnie krem z marchewki, ale zauważyłam, że o wiele lepszy wychodzi, jak się zblenduje dodatkowo parę ziemniaków - wychodzi bardziej kremowy niż z samej marchewki. Ale sama zupa też wydaje się kusząca, zwłaszcza w towarzystwie książki. ;)

    OdpowiedzUsuń