niedziela, 18 października 2015

Burgery z plackiem z cukinii, łososiem i jajkiem w koszulce


Od piątku chodził za mną łosoś. Po wizycie w Bułkęsie, w którym zjeść można burgera Vege z plackiem z cukinii, moja wizja się wyklarowała. A jajko w koszulce wpakowane do burgera - to chciałam zrobić zawsze!

Burgery z cukinii
składniki na 4 burgery:
2 średnie cukinie
pół cebuli
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
pół łyżeczki czosnku granulowanego
3 łyżki ziaren sezamu
olej do smażenia
Cukinie myjemy i trzemy razem ze skórką na grubych oczkach tarki. Dodajemy płatki owsiane. Zasypujemy solą i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie odciskamy masę z powstałego soku. Mieszamy z posiekaną drobniutko cebulą i pozostałymi składnikami. 
Na patelni rozgrzewamy olej. Z powstałej masy formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w sezamie i smażymy z obu stron po 7 minut.

Jajka w koszulce
jajka
sól
ocet lub sok z cytryny - 1 łyżka
W małym garnuszku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i octem. Po co ocet? Białko szybciej zetnie się w kwaśnym środowisku, a o jak najszybsze ścięcie nam chodzi. 
Jajko wbijamy do filiżanki. Po co? Za chwilę trzeba będzie umieścić jajko (bez skorupki!) we wrzątku. Jeśli wbijać je będziemy wprost ze skorupki, zanim całe białko odklei nam się od skorupki, to co już wleciało zdąży nam się rozlać po całym garnku, a nie o to nam chodzi. Musimy mieć też pewność, że żółtko pozostaje w całości, a przy rozbijaniu jajka łatwo o jego uszkodzenie.
Szybkim ruchem przelewamy jajko do mocno gotującej się wody i od razu delikatnie, jak najwolniej zagarniamy białko w okolice żółtka. Gotujemy, cały czas zagarniając, około minuty.
Wyjmujemy dużą łyżką cedzakową do miseczki.

Sos szczypiorkowy
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka soku z cytryny
pół pęczka szczypiorku
Najpierw mieszamy jogurt z majonezem i przyprawami, dokładnie rozcierając majonez aby nie zostały grudki. Dodajemy posiekany szczypior.

Pozostałe składniki burgerów
na 4 porcje:
4 białe bułki
4 liście sałaty (lub 4 małe garście mieszanki sałat)
4 plasterki wędzonego łososia
Bułki przekrawamy. Układamy na spodzie liście sałaty, na nim gorącego burgera. Polewamy łyżką sosu, na nim układamy łososia. Przekładamy dokładnie łyżką jajko w koszulce i delikatnie przykrywamy wierzchnią połówką bułki. 



Francja od kuchni - konkurs!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz