Odkąd mam w pracy mikrofalówkę postanowiłam bardziej racjonalnie rozłożyć w ciągu dnia ilość spożywanych kalorii (to znaczy nie skubać w pracy jedynie wafli ryżowych a o 18 po powrocie zjadać ogromny obiad) zabierając do pracy posiłek będący praktycznie biurowym lunchem, który czasem nawet zastępuje mi obiad - po powrocie z pracy zjadam jego okrojoną wersję lub zastępuję koktajlem albo zdrową kanapką czy sałatką. Dzielę się tutaj propozycjami lunchu, który z powodzeniem można zabrać do pracy w plastikowym pojemniku i który w większości przypadków będzie bezmięsny - ostatnio, jeżeli mam wybór, wybieram zdecydowanie dania bezmięsne, jednak aby nie pozbawiać Męża mięsa, pozostawiam sobie furtkę w postaci wege-lunchu.
Z góry przepraszam za jakość zdjęć - robione są na moim biurku, pośród moich papierzysk, przy sztucznym oświetleniu - będę pracować nad lepszym pokazaniem posiłków, aby zachęcały do poświęcenia chwili czasu wieczorem na przygotowanie zdrowego lunchu do pracy.
Poniedziałek
Potrawka z dyni z ryżem
2 małe jabłka
babeczka czekoladowa
Potrawka z dyni
na 4 porcje:
500g dyni, obranej
1 duża cebula
2 małe czerwone papryki
sól, pieprz, curry
W garnku, na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut.
Podajemy z ryżem.
Czas przygotowania: 30 minut (i mamy obiad na 2 dni)
Babeczki czekoladowe, najprostsze
na 10 sztuk:
2 jajka
pół szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g ciemnej czekolady, posiekanej
Wszystkie składniki mieszamy widelcem w kolejności podanej w przepisie. Przekładamy do foremek na muffinki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Czas przygotowania: 25 minut, razem z pieczeniem.
Pokrojenie i odpestkowanie jabłek: 5minut
Czas przygotowania lunchu: 60 minut (skrócone o 15-30 minut jeśli dobrze wykorzystamy czas pieczenia i duszenia :) )
Wtorek
Warzywa na parze
Jajko w koszulce
Warzywa na parze
2 marchewki
1/4 kalafiora
2 średnie ziemniaki
Warzywa obieramy, kroimy, układamy w parowarze i gotujemy al dente.
Czas przygotowania: 10 minut (bez czasu gotowania)
Jajko w koszulce
O tym, jak zrobić jajko w koszulce przeczytasz w tym poście
Czas przygotowania lunchu: 15 minut
Środa
Płatki owsiane z jogurtem i granatem
sok marchewkowy
wafle ryżowe
Płatki owsiane z jogurtem i granatem
szklanka płatków owsianych
mały jogurt naturalny
pół szklanki mleka
łyżka miodu
ziarenka z połówki granatu
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na noc.
Sok marchewkowy można wycisnąć samemu, jeśli ktoś posiada sokowirówkę, lub polecam kupić, zdrowszy niż mój, jednodniowy.
Czas przygotowania lunchu: 10 minut.
Czwartek
Bułki z hummusem
jogurt pitny
jabłko
Jak zrobić hummus, przeczytasz w tym poście. Można oczywiście kupić gotowy hummus, są już powszechnie dostępne w supermarketach.
Jogurt można zastąpić kefirem.
Czas przygotowania lunchu (bez wykonania hummusu): 5 minut
Piątek
Pampuchy z duszonymi pieczarkami
Jabłko
Przepis na pampuchy zaczerpnięty od Babitki.
Czas przygotowania: około godziny (około 15 sztuk)
Duszone pieczarki
200g pieczarek
1 cebula
łyżka mąki
łyżka śmietany
sól, pieprz
Posiekaną cebulkę szklimy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i dusimy.
Mąkę ze śmietaną rozrabiamy w szklance wody, zalewamy pieczarki, dusimy jeszcze około 5-7 minut aż zgęstnieje.
Czas przygotowania lunchu: 30 minut (dla pierwszych 3 pampuchów).
Prezentowanymi lunchami naprawdę się najadam i zaspokajam głód aż do 17 (przy zjedzeniu ich około godziny 13 i porannym porządnym śniadaniu).
Zachęcam do kombinowania swoich własnych pudełek i zabierania ich do pracy - jak widać, pracy niewiele a korzyść ogromna!
Pierwsze zdjęcie w poście pochodzi stąd.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń