niedziela, 18 października 2015

Lunchboxy #1 - propozycje posiłków do pracy


Odkąd mam w pracy mikrofalówkę postanowiłam bardziej racjonalnie rozłożyć w ciągu dnia ilość spożywanych kalorii (to znaczy nie skubać w pracy jedynie wafli ryżowych a o 18 po powrocie zjadać ogromny obiad) zabierając do pracy posiłek będący praktycznie biurowym lunchem, który czasem nawet zastępuje mi obiad - po powrocie z pracy zjadam jego okrojoną wersję lub zastępuję koktajlem albo zdrową kanapką czy sałatką. Dzielę się tutaj propozycjami lunchu, który z powodzeniem można zabrać do pracy w plastikowym pojemniku i który w większości przypadków będzie bezmięsny - ostatnio, jeżeli mam wybór, wybieram zdecydowanie dania bezmięsne, jednak aby nie pozbawiać Męża mięsa, pozostawiam sobie furtkę w postaci wege-lunchu.
Z góry przepraszam za jakość zdjęć - robione są na moim biurku, pośród moich papierzysk, przy sztucznym oświetleniu - będę pracować nad lepszym pokazaniem posiłków, aby zachęcały do poświęcenia chwili czasu wieczorem na przygotowanie zdrowego lunchu do pracy.

Poniedziałek

Potrawka z dyni z ryżem
2 małe jabłka
babeczka czekoladowa


Potrawka z dyni
na 4 porcje:
500g dyni, obranej
1 duża cebula
2 małe czerwone papryki
sól, pieprz, curry
W garnku, na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, dolewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i przyprawy i dusimy jeszcze 10 minut.
Podajemy z ryżem.
Czas przygotowania: 30 minut (i mamy obiad na 2 dni)

Babeczki czekoladowe, najprostsze
na 10 sztuk:
2 jajka
pół szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g ciemnej czekolady, posiekanej
Wszystkie składniki mieszamy widelcem w kolejności podanej w przepisie. Przekładamy do foremek na muffinki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Czas przygotowania: 25 minut, razem z pieczeniem.

Pokrojenie i odpestkowanie jabłek: 5minut

Czas przygotowania lunchu: 60 minut (skrócone o 15-30 minut jeśli dobrze wykorzystamy czas pieczenia i duszenia :) )

Wtorek
Warzywa na parze
Jajko w koszulce


Warzywa na parze
2 marchewki
1/4 kalafiora
2 średnie ziemniaki
Warzywa obieramy, kroimy, układamy w parowarze i gotujemy al dente.
Czas przygotowania: 10 minut (bez czasu gotowania)

Jajko w koszulce
O tym, jak zrobić jajko w koszulce przeczytasz w tym poście

Czas przygotowania lunchu: 15 minut

Środa
Płatki owsiane z jogurtem i granatem
sok marchewkowy
wafle ryżowe


Płatki owsiane z jogurtem i granatem
szklanka płatków owsianych
mały jogurt naturalny
pół szklanki mleka
łyżka miodu
ziarenka z połówki granatu
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na noc.

Sok marchewkowy można wycisnąć samemu, jeśli ktoś posiada sokowirówkę, lub polecam kupić, zdrowszy niż mój, jednodniowy.

Czas przygotowania lunchu: 10 minut.

Czwartek
Bułki z hummusem
jogurt pitny
jabłko


Jak zrobić hummus, przeczytasz w tym poście. Można oczywiście kupić gotowy hummus, są już powszechnie dostępne w supermarketach.

Jogurt można zastąpić kefirem.

Czas przygotowania lunchu (bez wykonania hummusu): 5 minut

Piątek
Pampuchy z duszonymi pieczarkami
Jabłko


Przepis na pampuchy zaczerpnięty od Babitki.
Czas przygotowania: około godziny (około 15 sztuk)

Duszone pieczarki
200g pieczarek
1 cebula
łyżka mąki
łyżka śmietany
sól, pieprz
Posiekaną cebulkę szklimy na oleju, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, solimy i dusimy.
Mąkę ze śmietaną rozrabiamy w szklance wody, zalewamy pieczarki, dusimy jeszcze około 5-7 minut aż zgęstnieje.

Czas przygotowania lunchu: 30 minut (dla pierwszych 3 pampuchów).

Prezentowanymi lunchami naprawdę się najadam i zaspokajam głód aż do 17 (przy zjedzeniu ich około godziny 13 i porannym porządnym śniadaniu).
Zachęcam do kombinowania swoich własnych pudełek i zabierania ich do pracy - jak widać, pracy niewiele a korzyść ogromna!

Pierwsze zdjęcie w poście pochodzi stąd.

1 komentarz: