sobota, 31 października 2015

Domowe masło orzechowe


Przedstawiam przepis na rewelacyjne, jednoskładnikowe masło orzechowe - tak tak, jedynym jego składnikiem są orzeszki ziemne. A kanapka z masłem orzechowym i bananem, posypana startą gorzką czekoladą sprawia, że nic nie jest w stanie popsuć humoru do końca dnia!

Składniki:
Orzeszki ziemne niesolone - ilość zależnie od apetytu ;) jednak najwygodniej aby było ich pół pojemnika blendera - wtedy najszybciej się miksują. 
Orzeszki prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Studzimy, przesypujemy do pojemnika od ręcznego blendera i miksujemy, aż powstanie masło - zajmuje to całkiem sporo czasu, dobre kilka minut.
Aby było bardziej kremowe można dodać łyżkę oleju roślinnego.


5 komentarzy:

  1. Hej :)
    Nie mogę orzeszków ziemnych, ale myślę, że to samo wyjdzie z migdałów...albo podobne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem szczerze mówiąc, chociaż faktycznie powinno się udać... Koniecznie daj znać czy wyszło!

      Usuń