niedziela, 17 stycznia 2016

Domowa wędlina - pieczony schab z musztardą


Już zrezygnowaliśmy w pełni z kupowania wędlin - upieczony, ugotowany w wodzie z przyprawami lub na parze kawałek mięska jest o wiele zdrowszy, tańszy i smaczniejszy!

Składniki:
kawałek schabu o wadze około 800g
3 łyżeczki musztardy
2 łyżki majeranku
pół łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta soli
Mięso układamy na dużym płacie folii aluminiowej w formie do ciasta. Smarujemy z wierzchu musztardą i posypujemy przyprawami. Zawijamy folię szczelnie tak, aby nie dotykała z wierzchu mięsa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut bez otwierania folii. Studzimy.
Mięso puści dużo soku, który po wystudzeniu i otworzeniu paczuszki warto zlać do słoika i dodawać do bigosu, mięs, zup, gołąbków - to taka prawie kostka rosołowa, tylko zdrowsza.



3 komentarze:

  1. Domowe wędliny są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis. Wędlina wyszła palce lizać!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie się cieszę! Polecam się na przyszłość i bardzo dziękuję za komentarz :)

      Usuń