Obiad wykwintny a jednocześnie prosty i dość tani. Warzywa robią się kremowe, kawałki szynki mięciutkie. Polecam na weekendowy obiad.
Dla 4 osób:
600g szynki
1/4 dużego selera
2 duże marchewki
łyżka mąki
łyżka smalcu
sól, pieprz
Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i wrzucamy mięso. Smażymy na dużym ogniu pozwalając się mięsu przypiec, bez wielokrotnego mieszania. Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy na małym ogniu.
Warzywa obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do mięsa. Solimy, przykrywamy, dusimy przez około 30 minut.
W pół szklanki wody mieszamy rozprowadzamy mąkę aby nie było grudek. Zawiesinę wlewamy do gulaszu, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy pieprzem.
Można posypać posiekaną natką pietruszki.
Podałam z prażuchami.
Warzywny z szynki, brzmi ciekawie ;)
OdpowiedzUsuń