Są jak malutkie, puszyste biszkopciki kokosowe. Truskawki idealnie do nich pasują. Polecam na wakacyjne lub weekendowe śniadanie.
Składniki na 2 porcje jak na zdjęciu
2 małe jajka
2 łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki
2 łyżki wiórków kokosowych
pół szklanki śmietanki kokosowej (stałej części mleka kokosowego)
olej rzepakowy a najlepiej kokosowy do smażenia
truskawki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Dodajemy cukier nie przerywając ubijania, potem po jednym żółtku.
Do masy przesiewamy mąkę i dodajemy wiórki, mieszamy delikatnie ale dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej (ale nie mocno). Smażymy powoli placuszki z obu stron.
Śmietankę chwilę ubijamy mikserem. Dekorujemy placuszki kleksem śmietanki i truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz