poniedziałek, 31 lipca 2017

Klopsiki w sosie słodko-kwaśnym


Zawsze tylko kurczak i kurczak! U mnie tym razem w sosie słodko-kwaśnym wylądowały klopsiki z mięsa z indyka. Chętni do sosu mogą dodać ananasa ale i bez niego jest pyszny!

Składniki na 4 porcje:
200g mięsa mielonego z indyka
łyżka tartej bułki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki soli
pół szklanki wody
3 łyżki oleju
Składniki poza mięsem mieszamy w misce, dodajemy mięso i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki i smażymy na rozgrzanym oleju. 

2 duże papryki
2 marchewki
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki keczupu
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka płatków chilli lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli
łyżka cukru
szklanka wody
3 łyżki ziaren sezamu
Paprykę kroimy w kostkę, marchewkę w słupki i dorzucamy do mięsa, smażymy około 5 minut.
Pozostałe składniki dokładnie mieszamy i dolewamy na patelnię. Smażymy jeszcze minutę i dodajemy sezam.
Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz