wtorek, 18 lipca 2017

Steki z kalafiora, placki z cukinii i klopsiki


Choć zawsze byłam przeciwniczką nazywania dań wegetariańskich "mięsnymi" nazwami, steki z kalafiora mnie zaciekawiły. Tak naprawdę są to pieczone plastry kalafiora, który dzięki takiej właśnie obróbce bądź co bądź jest zdrowszy niż gotowany w wodzie. A swoją drogą, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw - ciekawy w smaku. Udało mi się też zrobić pyszne i nie-rozwalające-się-na-patelni placki z cukinii (a właściwie jej miąższu, który został mi po wydrążeniu łódeczek do nafaszerowania). Żeby z kolei nie zostało bezmięsnie - proste i pyszne klopsiki.

Steki z kalafiora
3-4 plastry wykrojone ze środka główki kalafiora (pozostała część się rozpada, można ją wykorzystać do innej potrawy, zetrzeć i krótko przesmażyć lub po prostu ugotować)
olej do posmarowania
przyprawy: sól, curry, zioła
Plastry kalafiora układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy olejem i posypujemy przyprawami. Pieczemy do miękkości (około 15 minut) w temperaturze 175 stopni.

Placki z cukinii
miąższ z 3 cukinii lub 1 duża cukinia
pół szklanki wody
3/4 szklanki płatków owsianych
jajko
sól, pieprz, czosnek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Cukinię pokroić, posolić i zblendować z wodą. Dodać zmielone płatki i jajko, wymieszać, doprawić, odstawić na 15 minut.
Dodać natkę pietruszki i smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron.

Klopsiki mięsne
200g mięsa mielonego (u mnie z szynki)
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki wody
łyżka ziół
łyżeczka mieszanki przypraw (np do mielonego mięsa, do gyrosa itp)
smalec lub olej do smażenia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy małe kuleczki i smażymy do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz