niedziela, 20 grudnia 2015

Lunchboxy #10


Zapraszam na ostatnie przed Świętami lunchboxowe menu. Dołączam anegdotkę z pracy: ostatnio jeden z przedstawicieli, który złożył nam przedświąteczną wizytę, poprosił aby wytłumaczyć mu, o co chodzi z tymi marchewkami stojącymi na biurku - odpowiedziałyśmy żartem, że mamy królika, który gdzieś tu kica między biurkami - był bardziej skłonny uwierzyć w to, niż w to, że my te marchewki zjadamy... Pozdrowienia dla Krzysia!

Poniedziałek

3 kromki domowego chleba
pasta z jajek i groszku
pół pomidora
2 marchewki
mała pomarańcza
jabłko


Pasta z jajek i groszku
składniki na 2 porcje
3 jajka ugotowane na twardo
1/3 puszki groszku
łyżeczka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Jajka ścieramy na tarce, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy.

Czas przygotowania: 15 minut.

Wtorek
sałatka
serek wiejski
pół banana
3 kromki domowego chleba
2 małe marchewki
jabłko


W sałatce znajdują się:
sałata
pomidor
ogórek
pomidor suszony
kukurydza
jajko na twardo
oliwa
pieprz

Czas przygotowania: 15 minut.

Środa
zupa cebulowa
grzanki
marchewka
jabłko
mandarynka
1/3 ogórka
1/3 papryki


Zupa cebulowa
na 2 spore porcje
3 spore ziemniaki
2 duże cebule
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju z tymiankiem.
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości.
Do gotujących się ziemniaków dorzucamy cebulę i gotujemy wszystko do miękkości. Blendujemy i doprawiamy.
Podajemy z łyżką śmietany.

Czas przygotowania razem z zupą: 30 minut.

Czwartek (Wigilia)
3 kromki domowego chleba
pół jabłka
pasta z groszku
pomidor z fetą, słonecznikiem, oliwą i pieprzem


Pasta z groszku
na 2 porcje
2/3 puszki groszku
pół małej cebulki lub ćwierć dużej
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, płatki chilli
Do blendera wrzucamy cebulę z oliwą, szczyptą soli i pieprzu, blendujemy. Dodajemy groszek i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. posypujemy płatkami chilli.

Czas przygotowania: 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz