sobota, 5 grudnia 2015

Lunchboxy #8


Tydzień minął mi pod znakiem kataru i aspiryny. Pocieszam się, że teraz kolejna infekcja dopiero następnej jesieni, ewentualnie wiosną i zaczynam wczuwać się w świąteczną atmosferę! Może by tak pierniczki? :)

Poniedziałek

kawałek tarty z pieczarkami i porem
kanapka z sałatą, serem, ogórkiem i majonezem
pół jabłka
pół pomarańczy
1 mała marchewka


Tarta z tego przepisu (bez kurczaka)

Czas przygotowania (bez pieczenia tarty): 10 minut

Wtorek
Spaghetti z pesto z jarmużu, słonecznikiem i pomidorami
kanapka z sałatą, ogórkiem i kiełkami


Spaghetti z tego przepisu

Czas przygotowania, razem z makaronem: 20 minut

Środa
sałatka z serem
koktajl z jarmużem
twarożek z cebulką i ciemny chleb (brak na zdjęciu)


Twarożek z cebulką: 1/3 kostki twarogu rozcieram z łyżką jogurtu naturalnego i posiekaną dymką, doprawiam solą.

Sałatka: sałata, pomidor, ser żółty, ogórek świeży i kiszony, oliwa, pestki dyni.

Koktajl ze zmiksowanego jarmużu z pomarańczą, jabłkiem i malinami.

Czas przygotowania: 15 minut.

Czwartek
Twarożek z pomidorem i oliwą
2 pizzerki z pieczarkami
pół jabłka
pół pomarańczy
1/3 ogórka
1 marchewka


Pizzerki z pieczarkami
na 10 sztuk:
3 dag drożdży
łyżeczka cukru
1 szklanka mąki żytniej
2 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
500g pieczarek
2 średnie cebule
sól pieprz
Drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem i rozprowadzamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy mąki i zagniatamy, dolewając wody, aż ciasto będzie się nadawało do wałkowania. Przykrywamy, odkładamy do wyrośnięcia.
Cebulę siekamy drobniutko i szklimy na oleju. Dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach tarki i smażymy aż pieczarki będą miękkie i ciemne oraz lekko odparują.
Ciasto formujemy w gruby wałek i dzielimy na 10 części. Każdą część rozwałkowujemy i układamy na niej pieczarki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Można przed pieczeniem posypać startym żółtym serem.

Czas przygotowania lunchu (z pieczeniem pizzerek): 45 minut.

Piątek
chleb z żurawiną
tortilla z jajkiem
mandarynka
jabłko
marchewka


Składniki na tortillę:
1 placek tortilli
łyżeczka majonezu
czosnek granulowany
kilka liści sałaty
ćwierć pomidora
mały ogórek kiszony
1 jajko ugotowane na twardo
Placek smarujemy majonezem i oprószamy czosnkiem. Układamy porwane liście sałaty, pokrojonego pomidora, ogórka i jajko. Zawijamy, owijamy folią aluminiową.

Czas przygotowania lunchu: 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz