Takie połączenie odpowiada mi w 100%! Doprawiłam sobie tę mocno podrabianą szakszukę na pikantnie, zajadałam aż się uszy trzęsły!
Składniki na 3 porcje:
1 cebula
olej do smażenia
szklanka kaszy jaglanej
4 szklanki wody
3/4 szklanki czarnej soczewicy
2 łyżki natki pietruszki
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
sól
szczypta cukru
opcjonalnie płatki chilli
3 jajka
Cebulę siekamy i rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy suchą kaszę i soczewicę, chwilę smażymy. Dolewamy 3 szklanki wody (najlepiej gorącej) i czekamy aż kasza i strączki ją wchłoną. Dodajemy koncentrat, przyprawy, mieszamy, wyrównujemy i w równych odstępach wbijamy na masę jajka, przykrywamy i czekamy aż się zetną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz